Keresés
Close this search box.

Ablakfólia felrakása: tipikus hibák és tévhitek

Az otthoni épületablak fóliázás veszélyes mesterség: ha nincs meg a kellő szaktudásod, akkor temérdek hibát elkövethetsz ablakfólia felrakása közben. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy melyek azok a bakik és tévhitek, amelyek nemcsak megnehezítik a házi fóliázást, de valószínűleg még a megvásárolt terméket is kidobhatod a sikertelen művelet végén.

1. Csak egy kis samponos víz kell

Ha úgy gondolod, hogy a nappali üvegajtajának fóliázásához csak egy kis samponos oldatra van szükség, akkor sajnos el kell, hogy keserítsünk. A buborékmentes telepítés a prémium UV, biztonsági és hővédő fóliák esetében nem csak a samponos folyadék a megoldás, hanem a telepítő szakember több évnyi gyakorlata és a megfelelő célszerszámok használata. Arról nem is beszélve, hogy a folyadék ugyan segíti a fólia felhelyezését és eligazítását, de ezzel nem ér véget a procedúra.

2. Ablakfólia felrakása méretre vágva

A csomagban megvásárolható fóliák feltekerve érkeznek, amelyekhez kedvező négyzetméter áron lehet hozzájutni. Sokan választják az olcsó típust, elsősorban azért, mert viszonylag kedvezően lehet nagy felületet ellátni a különböző barkácsáruházakban is beszerezhető termékekkel.

Üvegfólia telepítéshez nem kis kézügyességre van szükség, ha közel profi munkát szeretnél végezni az ablakfólia felrakása közben. Hogy miért is? Elsősorban azért, mert a fóliákat néhány milliméterrel keskenyebbre kell méretezni, mint az üvegfelület szélessége, ahova felapplikálod

Ha túl széles marad a fólia, akkor a szélei visszapöndörödnek és könnyen felválhatnak. Ha pedig sokkal többet vágsz le belőle, akkor esztétikailag sem fog szép látványt nyújtani – főleg egy tejüveg vagy színes termék esetén.

Az ablakfólia felrakása nem olyan egyszerű, mint gondolnád (Forrás: Freepik)

3. Rámegy az egész napod

A jó fóliázáshoz idő kell, hisz még a több éves tapasztalattal rendelkező hivatalos szakik sem két perc alatt végzik el a munkát. Neked akár egy egész napodba is beletelhet, mire minden kívánt ablakkal és ajtóval végzel a lakásban:

  • A felületet először alaposan meg kell tisztítani. A szennyeződött ablakra nem lehet hibátlanul feltenni a fóliát. Gondolj bele, hogy meddig tart egy sima ablakpucolás a lakásban. És a kemény munka még csak ezután következik!
  • Ha már tiszta az ajtó vagy az ablak, akkor először le kell mérned, hogy mekkora fóliát kell ráhelyezni. Itt olyan nehézségekbe ütközhetsz, mint például az erkélyajtó magassága, netán segítség nélkül nem tudod milliméter pontosan kicentizni a tökéletes fólianagyságot.
  • Végezetül a fólia felapplikálása után ki kell nyomni a vizet a termék alól, hogy teljesen buborékmentes legyen. (A takarítással pedig még nem is számoltunk.)

4. Ablakfólia felrakása gumi lehúzóval: ezért ne tedd

Jellemző hiba azt gondolni, hogy a fóliázás akár egy gumi lehúzó segítségével is buborékmentes lehet. A gumi lehúzó nem (és a bankkártyát sem) elegendő a buborékmentes vízkinyomásra. Ehhez megfelelő célszerszámokra van szükség. Ebből következik, hogy a végeredmény valószínűleg nem lesz pontos és makulátlan.

A profi fóliázók egy speciális kinyomó szerszámmal dolgoznak, így ilyen problémákkal nem kell számolnod. Egy nem megfelelő „szerszámmal” ennek tetejébe meg is sértheti a fólia felületét vagy az ablaküveget, amivel maradandó károkat és nem várt kiadásokat is okozhatsz – nemcsak az ablakfólia felrakása közben, de a fólia eltávolításánál is. A buborékokat tűvel kiszúrni pedig nem is kell mondanunk, hogy mennyire nem ajánlott.

Ekkora méretű felületnél már nem kis feladat a fóliázás (Forrás: Freepik)

5. Nem biztos, hogy kivitelezés nélkül olcsóbb a végeredmény

A magasabb minőségű termékeknek természetesen elkérik az árát, azonban gyakran a gyengébb minőségű fóliákat választja a szakavatatlan vásárló. Mi a LLumarnál csak megbízható, garanciális fóliákat kínálunk, így a hosszú távon számoló vásárlók biztosan jobban járnak. Ráadásul attól se kell tartani, hogy a felhelyezést végző kolléga hibája miatt sikerül rosszul, hisz a kivitelező adatbázisunkba csak igazi szakértők kerülhetnek fel.

Olyan apróságokat pedig te magad nem is veszel észre, mint például az, hogy nem minden ablaküveg alkalmas a fóliázásra. Előfordulhat, hogy a megvásárolt fóliatípust nem is tudod felhasználni egy adott üvegtípushoz, vagy netán többszöri próbálkozás után inkább a kukában köt ki a megvásárolt termék.

Te is biztonsági, vagy netán hővédő tulajdonságú ablakfóliákat keresel? A LLumar kivitelezők az egész országban rendelkezésedre állnak: ismerd meg ablaküveg fólia típusainkat!

Megosztom Facebookon
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

Kapcsolódó bejegyzések

Keresés
Close this search box.